Infrarood verwarming - Informatie

Wat is infrarood?

Infra-rood is een onderdeel van de zonnestralen en net als het licht dat wij kunnen zien, een natuurlijke vorm van straling. Infrarode stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar op de huid is het waarneembaar als warmte.

De elektromagnetische straling, met golflengten tussen circa 780 nanometer en 1 mm (106 nm), bevind zich dus tussen het zichtbare rode licht en de microgolven.

De ontdekking van infrarood wordt toegeschreven aan William Herschel 1 *, een astronoom. Hij deed zijn ontdekking in de vroege 19e eeuw. Door gebruik te maken van een prisma, dat het licht breekt, en een thermometer om de temperatuur van de verschillende lichtstralen te meten ontdekte hij een een deel licht dat niet zichtbaar was, net onder het rode licht.

De 3 groepen infrarood

Infrarood kan door de verschillen in golflengte worden onderverdeeld in drie groepen:

Korte golf infrarood (IR-A)

De golflengte ligt tussen de 700 nm ? 1400 nm (0.7 Ám ? 1.4 Ám) en IR-A wordt veel gebruikt voor data-transmissie, in combinatie met glasvezel voor oa. telecommunicatie en de communicatie tussen elektronische apparaten op korte afstand zoals een afstandsbediening of mobiele telefoons. Daarnaast wordt deze golflengte gebruikt in bijvoorbeeld nachtkijkers.

Middel golf infrarood (IR-B)

De golflengte ligt tussen de 1400 nm?3000 nm (1.4 Ám ? 3 Ám) ook gebruikt voor overdracht van data in bijvoorbeeld telecommunicatie, maar nu over lange afstanden.

Lange golf infrarood (IR-C)

De golflengte ligt tussen de 8000 nm ? 15000 nm (8 Ám ? 15 Ám)

Hieronder valt ook het zogenaamde Far infrared (FIR), de golflengte hiervan ligt tussen de 15000 nm ? 1 mm (15 Ám ? 1000 Ám)

    Bronvermelding:

  1. Caltech - William Herschel